Moldova nu mai ocupă locul de frunte printre țările Parteneriatului Estic

29.03.2019

Republica Moldova nu mai ocupă locul de frunte printre țările membre ale Parteneriatului Estic, iar domeniile în care se constată regres sunt independența justiției, libertatea presei și drepturile omului. Constatarea aparține unui grup de experți de la Chișinău, care a analizat mai multe domenii, ca să facă o așa-zisă „radiografie” a situației din Republica Moldova în raport cu țările membre ale PaE – Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus.

Coordonatoarea echipei de experți de la Chișinău, Elena Prohnițchi, de la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, susține că, în comparație cu anul trecut, în acest an Moldova nu mai este fruntașă sau lidera Indicelui Parteneriatului Estic. Nu este fruntașă la niciun capitol. Ba din contra, se găsește, în funcție de domeniu, pe poziția a doua, a treia sau chiar pe pozițiile de la coadă.

„De ce o diferență atât de mare în raport cu anul precedent? Ar putea să fie două explicații. Unu, situația s-a degradat în Republica Moldova în unele domenii cum ar fi libertatea mass-media, independența justiției etc. O altă explicație ar fi că situația în celelalte state a evoluat mult mai repede decât la noi. Indicele conține indicatori cantitativi, inclusiv sunt indicatori care arată în ce măsură a evoluat cadrul normativ, cât de mult el este armonizat cu legislația europeană, sunt indicatorii pe care-i cunoaștem toți – Doing business, libertatea presei, care sunt elaborați de către organizații internaționale recunoscute”, a declarat Elena Prohnițchi într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

La multe capitole Republica Moldova este la distanțe mici și acest decalaj ține mai mult de adoptarea unei sau altei legi. Unul din capitolele la care cu adevărat e un decalaj mai puternic este climatul de afaceri. Mai bine este în Georgia, care este pionier, pe când Ucraina și Moldova, cele două state care au semnat cu Acord de Asociere și au Acord de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, din păcate, se află pe poziția a patra și a cincea, practic sunt la coadă. Deși beneficiem de Acordul de Liber Schimb, stăm mai prost chiar decât Azerbaidjan și Armenia.

Domenii problematice, în care se observă un regres pronunțat, țin de independența sistemului judiciar, drepturile omului, în ce măsură acestea sunt respectate, independența mass-media „Deci, tot ce ține de capitolul democrație profundă și durabilă – situația s-a degradat”, a menționat Elena Prohnițchi.

Raportul se bazează pe un chestionar pe care îl completează de experți naționali, sunt întrebări la care fie sunt răspunsuri închise, fie desfășurate, dar suplimentar se oferă și o analiză a situației în țară, deci, un fel de retrospectivă a evoluțiilor în domeniul politic, social, economic, din anul în care este evoluat.