Încă un cetățean turc, dintre cei șapte expulzați din Moldova, a fost condamnat în Turcia

22.03.2019

Directorul financiar al rețelei de licee „Orizont”, expulzat la începutul lunii septembrie a anului trecut din Moldova, a fost condamnat în Turcia la nouă ani de închisoare. Aceasta este a treia condamnare în rândul celor șapte cetățeni turci expulzați, după ce, săptămâna trecută, doi profesori din acest liceu au fost condamnați la șase și, respectiv, nouă ani de închisoare.

Solicitat de IPN, Hasan Barış, directorul Filialei Durlești a Liceului „Orizont”, a spus că colegul său a fost condamnat doar pentru faptul că a activat în cadrul acestui liceu, unde a muncit timp de cinci ani, până la expulzarea din Moldova. Hasan Barış a menționat că sentința de condamnare a fost pronunțată astăzi, 22 martie, iar săptămâna viitoare urmează să aibă loc ședința de judecată în cazul directorului general adjunct. În luna aprilie își va afla sentința fostul director al filialei Ceadâr-Lunga, iar în luna mai ceilalți doi cetățeni turci expulzați.

Cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informații și Securitate declara atunci că cei șapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care ar exista indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Familiile profesorilor, dar și colegii de serviciu, au organizat numeroase acțiuni de protest, pledând nevinovat.