Asistenţa Societăţii Civile în Reintegrarea Deţinuţilor

Mai 2005 – Februarie 2006

 

Scopul proiectului este promovarea unei reintegrări sociale mai reuşite a deţinuţilor.

 

Partenerii noştri în acest proiect sunt Departamentul Instituţiilor Penitenciare al Republicii Moldova şi ONG-ul “Stels-Tera”.

 

Obiective

 

  • Acordarea asistenţei sociale, juridice şi psihologice deţinuţilor pentru reîntoarcerea lor în societate.
  • Stimularea personalului penitenciarelor spre respectarea drepturilor şi demnitatea deţinuţilor şi asistenţa în reintegrarea lor în societate.
  • Atragerea atenţiei comunităţii asupra problemei reintegrării sociale a deţinuţilor în societate.
  • Consolidarea cooperării dintre ONG-uri şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare a Republicii Moldova.

 

In cadrul proiectului au fost desfasurate masa rotunda cu reprezentantii DIP MJ RM, seminare cu colaboratorii institutiilor penitenciare P-7, com. Rusca, P-12, or. Tighina, P-15, or. Cricova.

Masa Rotunda cu reprezentantii DIP MJ RM Seminar psihologic cu colaboratorii P-12, or. Tighina

 

SIDO-SRM a donat 3 computere si 3 imprimante laser institutiilor P-7, P-12, P-15. A fost pregatita baza electronica cu actele legislative a RM care reglamenteaza reintegrarea detinutilor in societate si a diferitor modele de cereri si scrisori in instante. Aceasta baza electronica a fost plasata in cele 3 calculatoare. Computerele au fost puse la dispozitie atit colaboratorilor institutiilor penitenciare cit si detinutilor.

Training cu detinutii din P-15, or. Cricova

Dupa petrecerea seminarelor cu colaboratorii institutiilor penitenciare, expertii au inceput sa desfasoare trainingurile social-juridice si psihologice pentru detinutii din penitenciarele P-7, com. Rusca, P-15, or. Cricova, P-12, or. Tighina.

In rezultatul trainingurilor, detinutii au invatat sa solutioneze intrebari concrete legate de problemele familiale, locative, de munca, primirea pensiei, actelor necesare etc. Ei au capatat abilitatile de baza pentru intocmirea cererilor, plingerilor si scrisorilor in diferite instante. De asemenea ei au luat cunostinta cu metodica de solutionare a situatiilor de conflict si imbunatatirea relatiilor interpersonale.

Consultatia psihologica, P-7, com. Rusca

Au fost acordate consultatii juridice si psihologice individuale detinutilor in timpul carora expertii au raspuns la intrebarile care-i nelinisteau pe detinuti.

 

Consultatiile regulate juridice si psihologice au dat posibilitatea sa fie gasite solutiile pentru cele mai dificile probleme practice.

 

A fost editata broşura „Reintegrarea socială, întrebări şi răspunsuri”. Pentru atragerea atenţiei publice asupra problemei reintegrării sociale a deţinuţilor şi dificultăţilor care apar în faţa foştilor deţinuţi, a fost desfăşurată conferinţă de presă.

Financial support of the project: Soros Foundation in Moldova